- Ford is een van de meest pechgevoelige auto’s, terwijl Citroën relatief weinig reparaties nodig heeft.
- Dat blijkt uit onderzoek van auto-onderdelenleverancier Actronics.
- Vooral de Ford Focus en de Opel Astra blijken met regelmaat een bezoekje aan de garage nodig te hebben.
- Lees ook: 2 op 3 Nederlanders vindt een nieuwe auto te duur: verschil in prijs met occasion is vaak bepalend
Er wordt wel eens gezegd dat een auto je arm houdt. Daarmee wordt natuurlijk verwezen naar alle belastingen die je moet betalen om het ding op de weg te houden, maar ook het onderhoud en reparaties kunnen een grote kostenpost zijn.
Onderhoud is met enige regelmaat in te plannen, maar reparaties komen altijd onverwacht. Daarom zou het fijn zijn om voor aanschaf te weten welke auto betrouwbaar is en welke niet.
Om daar een handje bij te helpen deed Actronics, een leverancier van gereviseerde auto-onderdelen, onderzoek naar welke auto’s in Nederland het vaakst voor een reparatie bij de garage kwamen. Het bedrijf deed dit op basis van data die afkomstig is uit rapportages van door het bedrijf uitgevoerde revisies.
De uitkomst van het onderzoek zie je in de afbeelding hieronder:
Ford is met ruime afstand de absolute koploper wat betreft het aantal reparaties, gevolgd door Opel. Actronics meldt dat men vooral de Ford Focus (2004-2011) en de Opel Astra (2006-2014) voorbij heeft zien komen.
Opmerkelijk is verder dat de lijst vervolgens veel Duitse merken telt, terwijl die in de volksmond bekend staan als relatief betrouwbaar.
Aandeel automerken in Nederlands wagenpark
De cijfers worden nog interessanter als je deze afzet tegen vertegenwoordiging van de merken in het Nederlandse wagenpark. Als er ruim twee keer zoveel Fords rondrijden dan Opels, is het verschil in reparaties al enigszins te verklaren doordat er simpelweg meer van zijn.
Maar dat is niet het geval. Uit onderzoek van AutoRai blijkt namelijk dat er 592.252 Fords in Nederland rijden. Daarmee komt het merk op de zesde positie qua marktaandeel. Opel staat op de derde plek met 649.477 auto's en Volkswagen voert de lijst aan met 1.100.428 stuks.
Met andere woorden: merken die laag in onderstaande tabel staan, maar hoog op de lijst van Actronics staan, zouden op papier procentueel gezien minder betrouwbaar zijn dan merken die veel vertegenwoordigd zijn op het Nederlandse asfalt en laag op de pechlijst staan.
Een goed voorbeeld hiervan is volgens Actronics Volvo. Deze staat op de allerlaatste positie in het onderzoek van het bedrijf, terwijl het de tiende meest voorkomende auto in Nederland is.
Natuurlijk zijn er meerdere kanttekeningen bij het onderzoek van Actronics te zetten. Zo beperkt het bedrijf zich tot de reparaties van elektronische onderdelen en worden lang niet alle reparaties in Nederland door hen uitgevoerd. Toch geeft het een indicatie van de betrouwbaarheid van specifieke merken als het aankomt op reparatie van elektronische problemen.